De geschiedenis van Het Sportweekend

"Wij zijn daar best trots op!"

De jeugdafdeling van Excelsior Pernis is ook in de jaren ’80 een afdeling waar veel in gebeurt.
Zo wordt er in 1986 voor de jeugdleden een succesvolle sportdag gehouden. Sportdagen werden in het verleden vaker gehouden maar in 1986 was de sportdag na een zeer lange tijd weer terug.

Na afloop van de sportdag in 1986 maakte Lou ´t Hart de opmerking dat ze bij een familielid elders in het land een evenement hadden gehouden, waarbij de kinderen bleven slapen op het sportcomplex en vermaakt werden met sport en spel. Dit bleek uiteindelijk niet tegen dovemansoren gezegd.

Martien Snikkers zorgde er uiteindelijk voor dat ruim een week na de eerste ideeen het draaiboek voor het eerste Sportweekend klaar lag. Er werd geput uit de ervaring die leiders Lou ’t Hart, Piet van der Zalm en Martien Snikkers hadden opgedaan tijdens de kampweken in Zeist en Maarsbergen. Met deze ervaring en de enorme inzet van het jeugdbestuur dat destijds bestond uit o.a. Joop & Riet Hollaar en (ome) Jaap Molendijk en de nodige andere vrijwilligers werd het eerste Sportweekend een feit. Commissieleden in die tijd waren; Lou ’t Hart, Piet van der Zalm, Peter de Klerk, Fie Koller, Jeane Verschoor, Riet Hollaar en Martien Snikkers.

Het werd een enorm succes, mede door de enorme hulp en inzet van de jeugdleiders en de ouders, die in groten getale klaar stonden om te helpen. Dat het Sportweekend zo’n groot succes zou worden had men in 1987 niet kunnen dromen. Het eerste Sportweekend is er zeker één om op terug te kijken. In elk weekblad dat de week na het eerste Sportweekend verscheen, stond een artikel over hét evenement.

Het jeugdbestuur en de organisatie ontvingen tekeningen van kinderen die het Sportweekend ontzettend leuk vonden. Over de aandacht van de media heeft het Sportweekend nooit te klagen gehad. Ieder jaar werd het Sportweekend bezocht door een fotograaf van de regionale weekbladen. Tijdens het 5-jarig bestaan werd het Sportweekend opgeluisterd door de komst van Peter Houtman. Hij opende het Sportweekend, waarna hij nog ruim anderhalf uur is gebleven om mee te lopen bij de voetbal- vaardigheidstesten. Hierbij moeten de kinderen allerlei voetbaloefeningen doen: van ingooien tot een voetbalparcours, alles werd en wordt even enthousiast gedaan.

Door alle aandacht die het Sportweekend kreeg, werd de bekendheid van de voetbalvereniging Excelsior Pernis alleen maar groter. Leden van de organisatie zijn zelfs uitgenodigd om over het Sportweekend te komen praten. Men was met name geïnteresseerd in de wijze waarop wij alles organiseerden en daarnaast waren zij benieuwd hoe een dergelijk evenement zonder een bijdrage aan de leden te vragen kon worden gerealiseerd. Inmiddels wordt het evenement of een afgeleide ervan bij diverse verenigingen gehouden.
Wij zijn daar best trots op!

Auteur

Martien Snikkers

...